Select your Top Menu from wp menus

21.05.

Prva sovjetska postaja kod Sjevernog pola (1937.)

Prva sovjetska postaja kod Sjevernog pola (1937.)

Dana 21. svibnja 1937. uspostavljena je prva sovjetska postaja na ledu kod Sjevernog pola. Radilo se o prvoj polarnoj postaji takve vrste u svijetu, smještenoj na pokretnim ledenim pločama koje plutaju po Arktičkom oceanu.

Postaja je nosila naziv Sjeverni pol-1, a isprva se nalazila samo 20-ak kilometara od lokacije Sjevernog pola. Zbog kretanja arktičkog leda ona se tijekom svog postojanja pomaknula za čak 2.850 kilometara. Zapovjednik postaje Sjeverni pol-1 bio je Ivan Papanjin, a uz njega su na njoj bila još tri sovjetska istraživača (uključujući biologa i geofizičara).

Sva četvorica su nakon uspjeha te ekspedicije odlikovana naslovom heroja Sovjetskog Saveza, što je prije Drugog svjetskog rata bila rijetka pojava. Kasnije je Papanjin dobio i admiralski čin, a postao je 1940. i dvostrukim herojem Sovjetskog Saveza.

Na led kod Sjevernog pola članovi posade i oprema dopremljeni su zrakoplovom, a nakon završetka djelovanja pokupljeni su pomoću ledolomaca. Sljedeća sovjetska postaja na plutajućem ledu – Sjeverni pol-2 – uspostavljena je tek 1950. godine.

Facebook Comments

Vezani članci