Na današnji dan

Prva sovjetska postaja kod Sjevernog pola (1937.)

Dana 21. svibnja 1937. uspostavljena je prva sovjetska postaja na ledu kod Sjevernog pola. Radilo se o prvoj polarnoj postaji takve vrste u svijetu, smještenoj na pokretnim ledenim pločama koje plutaju po Arktičkom oceanu.

Postaja je nosila naziv Sjeverni pol-1, a isprva se nalazila samo 20-ak kilometara od lokacije Sjevernog pola. Zbog kretanja arktičkog leda ona se tijekom svog postojanja pomaknula za čak 2.850 kilometara. Zapovjednik postaje Sjeverni pol-1 bio je Ivan Papanjin, a uz njega su na njoj bila još tri sovjetska istraživača (uključujući biologa i geofizičara).

Sva četvorica su nakon uspjeha te ekspedicije odlikovana naslovom heroja Sovjetskog Saveza, što je prije Drugog svjetskog rata bila rijetka pojava. Kasnije je Papanjin dobio i admiralski čin, a postao je 1940. i dvostrukim herojem Sovjetskog Saveza.

Na led kod Sjevernog pola članovi posade i oprema dopremljeni su zrakoplovom, a nakon završetka djelovanja pokupljeni su pomoću ledolomaca. Sljedeća sovjetska postaja na plutajućem ledu – Sjeverni pol-2 – uspostavljena je tek 1950. godine.


Komentari