Select your Top Menu from wp menus

14.02.

Prva sjednica Izraelskog parlamenta (1949.)

Prva sjednica Izraelskog parlamenta (1949.)

Dana 14. veljače 1949. prvi se put sastao parlament države Izrael. Prva sjednica održana je u zgradi Židovske agencije u Jeruzalemu točno 9 mjeseci nakon proglašenja države Izrael. Riječ je o građevini sličnoj tvrđavi, koja je smještena u jeruzalemskoj četvrti Rehavia. Udaljenost od te zgrade do ulaza u jeruzalemski Stari grad iznosi otprilike jedan kilometar.

Govor na prvoj sjednici držao je Chaim Weizmann, koji je nekoliko dana kasnije u tom istom parlamentu uveden u dužnost prvog predsjednika države Izrael. Parlament je sebi nadjenuo ime Kneset, koje se koristi i danas, a na hebrejskom jeziku označava skupštinu.

Najveći broj mandata u prvom sazivu Kneseta imala je stranka Mapai, predvođena Davidom Ben-Gurionom. On je izabran i za prvog premijera države Izrael. Ministarske položaje u prvoj izraelskoj vladi dobili su, između ostalih, Golda Meir i Moshe Sharett (oboje su kasnije i sami postali premijeri). Zanimljivo je da je od 12 članova prve izraelske vlade njih čak devetero rođeno na području nekadašnjeg Ruskog Carstva. U vrijeme prve sjednice izraelskog Kneseta još je uvijek trajao prvi Izraelsko-arapski rat.

Facebook Comments

Vezani članci