Na današnji dan

Prva rumunjska kraljica – spisateljica i ljubiteljica Opatije (1843.)

Dana 29. prosinca 1843. rođena je Elizabeta od Wieda, rumunjska kraljica i spisateljica. Pisala je većinom pod pseudonimom Carmen Sylva pa je pod njime ponegdje više poznata nego pod svojim pravim imenom. Elizabeta se rodila u dvorcu Monrepos (njem. Schloss Monrepos) pokraj Neuwieda, njemačkog grada smještenog na rijeci Rajni nedaleko od Koblenza. Otac joj je bio knez Hermann od Wieda, moćni lokalni aristokrat. Dinastija Wied bila je utjecajna već u srednjem vijeku, a većina joj se posjeda nalazila uz Rajnu.

Elizabeta od Wieda udala se 1869. godine, u dobi od 25 godina, za princa Karla od Hohenzollern-Sigmaringena, koji je u to vrijeme već bio rumunjski vladar. Naime, tog su njemačkog princa Rumunji izabrali za svoga vladara (domnitora) 1866. godine, još dok su nominalno bili u vazalnom odnosu prema Osmanskom Carstvu.

Godine 1881. okrunjen je spomenuti princ za kralja Rumunjske, prvog u povijesti te države, a Elizabeta od Wieda time je postala prva rumunjska kraljica. Pod pseudonimom Carmen Sylva pisala je pjesme, drame, romane i kratke priče. Nagrađivana je čak i međunarodnim književnim nagradama. Za Hrvatsku je zanimljivo da je običavala boraviti u Opatiji, gdje je po njoj prozvano jedno šetalište (Šetalište Carmen Sylve).


Komentari