Na današnji dan

Prva premijerka u islamskom svijetu (1988.)

U pakistanskom gradu Karachiju rodila se 1953. Benazir Bhutto, kći bivšeg premijera Zulfikara Alija Bhutta. Studirala je na Harvardu i Oxfordu te magistrirala pravo i diplomaciju. U Pakistan se vratila 1977. i odmah je završila u kućnom pritvoru. Dok je bila na studiju, general  Mohammad Zia ul-Haq izvršio je puč i svrgnuo vladu njenog oca. Nakon što je osuđen na smrt, Benazir Bhutto naslijedila je vodstvo u Pakistanskoj narodnoj stranci.
Stranku je neko vrijeme vodila iz egzila u Engleskoj. Vratila se 1986. i povela kampanju za demokratske izbore. Udala se za bogataša Asifa Alija Zardarija s kojim je imala troje djece. Diktator Zia ul-Haq poginuo je u zrakoplovnoj nesreći 1988. nakon čega su održani izbori. Na njima je Benazir Bhutto 2. prosinca 1988. izabrana za premijerku, samo tri mjeseca nakon rođenja prvog djeteta. Bila je prva žena na položaju predsjednika vlade u nekoj islamskoj državi. Nakon nekoliko optužbi za nepravilnosti u vođenju vlade izgubila je na izborima 1990., ali je postala ključna osoba u opoziciji. Ponovno je izabrana za premijerku 1993. godine.
Godine 1999. odlazi u Britaniju i Dubai, odakle nastavlja voditi stranku. Tijekom tog razdoblja osuđena je na tri godine zatvora zbog korupcije. Nakon što joj je 2007. predsjednik Musharaf odobrio amnestiju, vratila se u Pakistan. Tijekom slavlja povodom povratka izvršen je samoubilački napad u kojem je poginulo 136 osoba. Musharaf joj je dodijelio kućni zatvor, nakon čega je zatražila njegovu ostavku. Te je godine Benazir Bhutto vodila izbornu kampanju. Nakon što se 27.12. obratila okupljenima u Rawalpindiju, ubojica je zapucao i aktivirao eksploziv. Prema službenom izvješću umrla od posljedica udarca u glavu. Pokopana je u obiteljskom mauzeloju u provinciji Sindh.

Predsjednik Pervez Musharraf je optužen za sudjelovanje u planiranju ubojstva karizmatične bivše premijerke Benazir Bhutto, ali je glavni tužitelj uskoro nakon toga ubijen.

Piše: Marsela Alić

Komentari