Na današnji dan

Prva prava parna lokomotiva na svijetu puštena u pogon (1804.)

Dana 21. veljače 1804. održana je vrlo uspješna demonstracija rada parne lokomotive na željezničkim tračnicama, što se smatra svojevrsnim početkom željezničkog doba u svjetskoj povijesti. Željeznice su odigrale golemu ulogu tijekom industrijske revolucije i promijenile su način kretanja osoba i robe na velike udaljenosti. Dizajner parne lokomotive koja je obavila vožnju na današnji dan bio je Richard Trevithick, važan izumitelj i inženjer iz ranog doba željeznica.

Demonstracija je održana u Walesu, na području velike željezare Pen-y-Darren, oko 30 kilometara od velškog glavnog grada Cardiffa. Zanimljivo je da je područje južnog Walesa bilo važno za rani početak industrijske revolucije, a spomenutim događajem postalo je važno i za početak željeznica.

U vezi s tim događajem postojala je i oklada. Naime, vlasnik željezare Pen-y-Darren okladio se s vlasnikom jedne druge željezare da Trevithickova lokomotiva može vući 10 tona željeza na udaljenost od 16 kilometara do susjednog mjesta Abercynon. I doista, Trevithickova lokomotiva uspješno je izvršila taj pothvat, prenijevši 10 tona željeza, pet vagona i 70 ljudi na spomenutu udaljenost.

Komentari