Na današnji dan

Prva osoba smaknuta izmjeničnom strujom (1890.)

Fotografija: ThoughtCo

 Dvoranom se proširio užasan miris spaljenog mesa, tako da su svjedoci željeli pobjeći van. 

Dana 6. kolovoza 1890. godine električna stolica je prvi put u povijesti upotrijebljena kao sredstvo smaknuća. Na njoj je usmrćen William Kemmler, osuđen za ubojstvo supruge sjekirom. Smaknuće je obavljeno u zatvoru  Auburn u američkoj saveznoj državi New York. Novouvedena električna stolica izazvala je dosta kontroverzi. Osuđenikov odvjetnik prigovorio je da je nova metoda preokrutna.

Zanimljivo je da je u to vrijeme trajao poznati sukob između pristalica istosmjerne (Edison) i izmjenične struje (Tesla). Električnu stolicu izmislili su upravo Edisonovi suradnici. Naime, Edison se zalagao da se u američke domove uvede istosmjerna struja. Zato su Edisonovi suradnici za stolicu namjerno upotrijebili izmjeničnu struju, kako bi se time dokazalo da je ona mnogo opasnija za korištenje, i kako bi američka javnost stekla odbojnost prema njoj. Zagovornik Tesline izmjenične struje – George Westinghouse (poznati industrijalac) – bio je protiv električne stolice i složio se s osuđenikovim odvjetnikom da je takva kazna preokrutna.

Unatoč svim prigovorima optuženi Kemmler je smaknut. Prije spajanja na stolicu obrijan mu je vrh glave. Sve je nadgledao dužnosnik eufemističkog naziva državni električar (engl. state electrician), zapravo u ulozi krvnika. Kemmleru je prekrivena glava i puštena je struja od 1000 volti tijekom 17 sekundi. Kad su isključili struju Kemmler je ipak još disao. Liječnik je povikao: “Uključite ponovno struju. Brzo –bez odgađanja!” Pustili su ovaj put 2000 volti, sve dok Kemmlerova koža nije počela gorjeti. Dvoranom se proširio užasan miris spaljenog mesa, tako da su svjedoci željeli pobjeći van. Westinghouse je komentirao taj debakl: “Bolje bi učinili da su koristili sjekiru.” Prisutni reporter izvijestio je da je prizor bio užasan, mnogo gori od vješanja.


Komentari