Na današnji dan

Prva osmanska opsada Beča (1529.)

Opsada Beča od strane trupa Sulejmana Veličanstvenog, sultana Osmanskog Carstva, započela je 27. rujna 1529. godine. Sultan Sulejman osobno je došao do Beča sa svojom vojskom. U to su mu doba bile 34 godine, a Osmanskim je Carstvom zavladao devet godina ranije. Sulejmanova se vojska pod Bečom sastojala od stotinjak tisuća ljudi, a u to se doba njegovo Carstvo prostiralo od Beča pa sve do područja Perzije.

Unatoč tome što je osmanska vojska bila višetruko brojnija od braniteljskih kršćanskih snaga, ipak nisu uspjeli zauzeti Beč. Veliku prepreku Osmanlijama predstavljalo je kišno razdoblje koje je smanjilo mogućnost učinkovitog potkopavanja bečkih obrambenih zidina. U jednom je trenutku pao i snijeg, razmjerno rano za to doba godine. Nakon 18 dana opsade sultanove su se trupe povukle.

Premda je Sulejman Veličanstveni još dva puta kasnije pokušao organizirati pohod na Beč, nikada više nije stigao do njega sa svojim postrojbama. Naime, pri pokušaju iz 1532. godine osmanske su trupe zaustavljene kod Kisega od strane postrojbi Nikole Jurišića. Kasnije, pri pokušaju iz 1566. godine, sultan je zaustavljen kod Sigeta od strane Nikole Zrinskog (tada je Sulejman i preminuo u dobi od 71 godine).

Komentari