Na današnji dan

Prva nuklearna eksplozija kraj Las Vegasa – 1951.

Do danas je u Nevadi izvršeno 928 nuklearnih testiranja.

Na današnji dan 1951. godine održale su Sjedinjene Američke Države prvo nuklearno testiranje na području savezne države Nevade. To testno područje (tzv. Nevada Test Site) postat će najkorištenijim američkim nuklearnim poligonom uopće. Do danas je u Nevadi izvršeno gotovo nevjerojatnih 928 nuklearnih eksplozija, više nego na ijednom drugom mjestu na našoj planeti.

Prva nuklearna eksplozija u Nevadi dogodila se na području isušenog jezera zvanog Frenchman Flat. Riječ je o ravnoj površini u udolini između okolnih planina. Zanimljivo je da je od svih lokacija za nuklearno testiranje u Nevadi, Frenchman Flat najbliži Las Vegasu. Od mjesta eksplozije atomske bombe na današnji dan 1951. pa do prvih predgrađa Las Vegasa ima samo oko 100 kilometara zračne linije.

Bomba je na današnji dan bačena iz bombardera B-50 Supertvrđava (eng. Superfortress). Snaga nuklearne eksplozije bila je oko pet kilotona, razmjerno malo u odnosu na bombu prethodno bačenu na Hirošimu (koja je imala oko 16 kilotona). Zanimljivo je da je na Frenchman Flatu testiran kasnije i prvi američki nuklearni top. Zapravo je to jedino područje koje je ikada udareno pucnjem iz takvog topa.


Komentari