Na današnji dan

Prva moderna raketa na tekuće gorivo – 1926.

Čovjek koji ju je konstruirao bio je Robert Goddard i za života nije primio slavu, pa čak nije bio ni shvaćen u potpunosti.

Dana 16. ožujka 1926. lansirana je prva raketa na tekuće gorivo u povijesti. Čovjek koji ju je konstruirao zvao se Robert Goddard i za života nije primio slavu, pa čak nije bio ni shvaćen u potpunosti. Zanimljivo je da su u američkom tisku neki čak i ismijavali njegove ideje o slanju raketa na Mjesec. Ipak, pokazalo se da je Goddard bio u pravu i danas ga se smatra jednim od Očeva moderne raketne tehnologije.

Navedenog dana Goddard je testirao svoju raketu na tekuće gorivo na jednoj farmi u Massachusettsu. Prisutni su bili samo on, njegova supruga Esther i dvojica kolega. Zanimljivo je da je ta prva Goddardova raketa imala motor smješten na vrhu, dok je spremnik za gorivo bio ispod mlaznice, zaštićen azbestom. Pogon na tekuće gorivo bio je revolucionaran. Naime, rakete na kruto gorivo poznavali su već Kinezi u 13. stoljeću.

Zašto je prva Goddardova raketa imala motor na vrhu? Radilo se vjerojatno o mišljenju da će na taj način biti stabilnija, jer bi težina donjeg spremnika s gorivom trebala poput utega na njihalu održavati ravnotežu. Međutim, već su Goddardovi eksperimenti pokazali da to nije slučaj, pa je on kasnije premjestio motor na dno rakete, što je danas redovita pojava. Ipak, ta prva raketa uspjela je poletjeti, dignula se u zrak i završila u obližnjem polju.


Komentari