Na današnji dan

Prva meteorološka mjerenja (1705.)

Nizozemski meteorolog Nicolaas Kruik rodio se 1678. u pokrajini Friziji. Bilo je popularno latinizirati svoje ime, pa si je Kruik nedjenuo ime Nicolaus Samuelis Cruquius. Bio je hidroinženjer, geodet i kartograf.  

Cruquius je 19. prosinca 1705. počeo u nizozemskom gradu Delftu mjeriti temperaturu, tlak zraka i količinu padalina. Mjerenja je provodio triput dnevno. Zbog njegovih zapisa imamo podatke od prije 300 godina. U ono vrijeme nije postojala standardizirana skala za termometre. Stoga je osmislio svoju. Nakon što je Daniel Fahrenheit uveo svoju skalu, Cruquius je preračunao izmjerene podatke prema novom načinu mjerenja. Bilježio je vlažnost zraka pomoću spužve, a brzinu vjetra na temelju okretanja vjetrenjače.

Zatim je studirao medicinu u Leidenu i postao član Kraljevskog društva u Londonu. Meteorološka mjerenja počela su se provoditi i u drugim gradovima. Kroz svoja istraživanja uvidio je relativno brzo podizanje razine mora te predvidio probleme za obalne gradove. Zatim je izradio planove za izgradnju nasipa za grad Haarlem, što je bilo daleko ispred vremena. Tražio je financiranje od države, ali su ga odbili. To ga je prilično iznenadilo i povrijedilo. Prestao je istraživati i zaposlio se kao voditelj društva Hoogheemraadschap Rijnland, najstarijeg nizozemskog društva za obranu od poplava.

Crpilište i naselje na kanalu Ring uz nasip na Harlemskom moru dobili su naziv De Cruquius. 

Piše: Marsela Alić


Komentari