Na današnji dan

Prva masovna upotreba bojnih otrova u ratovanju – 1915.

Zanimljivo je da je plin ispuštan tako da su njemački vojnici rukama otvarali bačve oslanjajući se samo na smjer vjetra. Na taj način mnogo ih je stradalo, čak i smrtno.

Dana 22. travnja 1915. godine prvi put u povijesti ratovanja masovno upotrijebljen smrtonosni otrovni plin. Dogodilo se to u bitki kod grada Ypresa u sjevernoj Francuskoj tijekom Prvog svjetskog rata. Njemačka je carska vojska oko 17.00 sati toga dana oslobodila čak 168.000 litara otrovnog plina klora na bojištu. Plin se nalazio u 5.730 bačava, svakoj težine 41 kilogram, koje su Nijemci na frontu donijeli ručno.

Zanimljivo je da je plin ispuštan tako da su njemački vojnici rukama otvarali bačve oslanjajući se samo na smjer vjetra. Na taj način mnogo ih je stradalo, čak i smrtno. Otrovni je klor nanio težak udar nespremnim francuskim trupama. Unutar deset minuta poginulo je oko 6.000 francuskih i savezničkih vojnika. Njemački zapovjednici i sami su bili iznenađeni uspjehom, no nisu ga iskoristili da prošire osvojeno područje.

Njemački klor proizvodile su poznate kompanije BASF, Hoechst i Bayer. Ovaj prvi udar otrovnim plinom bio je veliko iznenađenje za neprijatelje i zato je odnio mnogo žrtava. Sljedeći udari više ne će predstavljati iznenađenje i zato ne će biti tako učinkoviti. Englezi su uskoro i sami počeli koristiti otrovne plinove, a razvijene su i zaštitne maske.


Komentari