Na današnji dan

Prva ljudska žrtva u svemirskoj misiji – sovjetski kozmonaut Vladimir Komarov – 1967.

Komarov je bio među najstarijima iz prve skupine kozmonauta, čak sedam godina stariji od Gagarina. Navodno su ga mlađi zbog toga zvali Profesor.

Dana 24. travnja 1967. godine prvi je put čovjek poginuo tijekom svemirskog leta. Bio je to sovjetski astronaut Vladimir Komarov, koji je poginuo kad se njegova letjelica Sojuz 1 vraćala na Zemlju. Komarov se srušio na mjestu u Rusiji stotinjak kilometara od Urala prema Sibiru.

Vladimir Komarov bio je pripadnik prve generacije sovjetskih astronauta (tj. kozmonauta u tamošnjoj terminologiji), zajedno s Jurijem Gagarinom i Germanom Titovom. Međutim, Komarov je bio među najstarijima iz prve skupine kozmonauta, čak sedam godina stariji od Gagarina, pa su ga zbog toga zvali Profesor.

Komarov je bio prvi čovjek u povijesti koji je dva puta išao u svemir. Prvi let – Voshod 1 iz 1964. godine – bio mu je uspješan, no na drugom letu, tri godine kasnije, poginuo je. Taj kobni let bio je tijekom cijele misije prepun problema. Letjelici se nije otvorio lijevi solarni panel, komunikacija na HF području nije radila, ionski pogon nije djelovao. Komarov je morao ručno orijentirati letjelicu za povratak u atmosferu. Taj pothvat mu je uspio, no pri spuštanju padobran je zakazao, tako da je Sojuz 1 udario u tlo. Njegova smrt odjeknula je u SSSR-u, a za njim su žalili i američki kolege (njegovo ime stavili su na popis poginulih astronauta koji su ostavili na Mjesecu).


Komentari