Na današnji dan

Prva kontracepcijska pilula izazvala kritike – 1960.

Jedna od prvih kritičarki pilule bila je feministica Barbara Seaman.

Dana 9. svibnja 1960. godine najavila je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) da će odobriti prvu kontracepcijsku pilulu u povijesti. Pilula se zvala Enovid, a proizvodila ju je farmaceutska tvrtka Searle (danas dio Pfizera). Nakon SAD-a, prve kontracepcijske pilule odobrene su 1961. u Australiji i Zapadnoj Njemačkoj, a uskoro i u mnogim drugim zemljama svijeta.

Japan je gotovo 40 godina odugovlačio s odobravanjem pilula, navodeći kao razlog to što bi se tako smanjila upotreba kondoma pa bi se povećao rizik od spolno prenosivih bolesti. I danas u Japanu samo 1 % žena koristi pilulu. Uvođenje kontracepcijske pilule u svijetu pokrenulo je brojna socijalna pitanja. Katolička crkva je nakon proučavanja tog fenomena upozorila da umjetna kontracepcijska sredstva izobličuju prirodu i svrhu spolnih odnosa.

Nakon prvih slučajeva oboljenja žena koje su uzimale pilulu javili su se i kritičari nepovezani s Crkvom, koji su upozoravali na zdravstvene opasnosti uzimanja pilule. Jedna od prvih kritičarki pilule bila je feministica Barbara Seaman, koja je slučaj stavila pred američki Kongres.

Saslušanja je vodio poznati senator Gaylord Nelson (inače osnivač Dana planeta Zemlje), no nijedna žena nije pozvana na saslušanje, a prisutni su muškarci zaključili da je pilula sigurna. Barbara Seaman pitala je zašto ne postoje pilule za muškarce, nego se isključivo žene koriste kao pokusni kunići za hormonalna sredstva.


Komentari