Na današnji dan

Prva Kineskinja u svemiru (2012.)

Dana 16. lipnja 2012. lansirana je u svemir prva Kineskinja, Liu Yang. Radilo se o svemirskoj misiji Shenzhou 9, četvrtom po redu kineskom letu u svemir s ljudskom posadom. Na dan lansiranja padala je i 49. obljetnica lansiranja prve žene u svemir uopće (sovjetski let slavne Valentine Tereškove 1963. godine).

Kinezi su navedenim lansiranjem postali četvrti u povijesti koji su uspjeli poslati ženu u svemir (prije njih to su napravili samo SSSR, SAD i Ruska Federacija). Kineskinja Liu Yang imala je u trenutku lansiranja 33 godine (rođena je 6. listopada 1978. godine).

Liu Yang potjecala je iz kadra transportnih pilotkinja Ratnog zrakoplovstva narodnooslobodilačke vojske Kine. U zrakoplovstvu je dosegla čin bojnika (major). Ukupno je u svemiru provela 13 dana tijekom spomenute misije Shenzhou 9. Njena misija, na kojoj je bila s još dva muška astronauta, uključivala i spajanje s kineskom svemirskom postajom Tiangong-1 (prva kineska svemirska postaja u povijesti). To je ujedno bio prvi dolazak ljudske posade na tu svemirsku postaju uopće.

Komentari