Na današnji dan

Prva izvedba opere Nikola Šubić Zrinjski (1876.)

Najpopularnije hrvatsko glazbeno-scensko djelo, opera Nikola Šubić Zrinjski, skladatelja Ivana pl. Zajca prvi put izvedena je 4. studenog 1876. godine. Opera je praizvedbu imala u tadašnjem Narodnom kazalištu na zagrebačkom Gornjem gradu, na uglu Markovog trga i današnje Ćirilometodske ulice (današnja Starogradska vijećnica). Dirigirao je sam Ivan pl. Zajc.

Libreto za operu Nikola Šubić Zrinjski napisao je Hugo Badalić, književnik iz Slavonskog Broda, a nastala je na temelju Zajčevog operetnog zbora U boj! (na stihove Franje Markovića). Radnja opere događa se u rujnu 1566. godine u vrijeme opsade utvrde Siget od strane osmanskih snaga i prati Zrinskog, njegovu obitelj i njegove časnike koji odoljevaju višestruko brojnijem neprijatelju. Iako je osmanski sultan Sulejman Veličanstveni umro, njegovu smrt njegovi najbliži podređeni skrivaju kako ne bi došlo do pubune među vojnicima. Opsada se odužuje i Nikola shvaća da im nema spasa. Njegova kći Jelena traži svog zaručnika i sigetskog časnika da ju ubije. Nikola se svečano oblači, spali sve blago i kreće u časnu smrt zadnjim jurišem uz poklić „U boj, u boj!“. Njegova žena Eva zatim spali utvrdu.

Iako su prve kritike stručnjaka bile negativne, publiku je opera oduševila. Do danas je izvedena više od 1300 puta u Hrvatskoj i diljem svijeta. Posebno impresivna bila je izvedba u Japanu 2006. godine kad je pjesmu U boj, u boj! izveo zbor od 1000 članova pod ravnanjem maestra Katsuakija Kozaija.

Piše: Dražen Krajcar


Komentari