Na današnji dan

Prva indijska misija na Mjesec upućena u krater vječne tame – 2008.

Taj se krater nalazi točno na južnom Mjesečevom polu, tako da Sunčeve zrake u neke njegove dijelove nikada ne ulaze.

Dana 22. listopada 2008. godine lansirana je prva indijska misija na Mjesec bez ljudske posade. Nosila je ime Chandrayaan-1, što u prijevodu sa sanskrta otprilike znači Mjesečevo vozilo. Lansiranje je obavljeno s platforme u indijskom svemirskom centru Satish Dhawan na Dekanskom poluotoku, sjeverno od velikog grada Madrasa (Chennai) i tik uz obalu Bengalskog zaljeva.

Svemirska letjelica Chandrayaan-1 bila je teška ukupno 1.380 kilograma i nakrcana nizom instrumenata, uključujući i neke koje su dale strane države (Bugarska svemirska agencija te američka NASA poslale su instrumente). Nakon lansiranja, letjelica Chandrayaan-1 dospjela je za otprilike 17 dana nadomak Mjeseca i ušla u njegovu orbitu.

Letjelica Chandrayaan-1 sadržavala je sondu namijenjenu spuštanju na Mjesečevu površinu. Ta se sonda spustila u jedan od najzanimljivijih dijelova Mjeseca – krater Shackleton. Taj se krater nalazi točno na južnom Mjesečevom polu, tako da Sunčeve zrake u neke njegove dijelove nikada ne ulaze (rub kratera priječi svjetlosti prodiranje unutra, kako god Mjesec bio okrenut).


Krater Shackleton nazivaju i kraterom vječne tame, a u njegovim mračnim dijelovima moglo bi biti smrznute vode jer se temperatura nikada ne diže iznad 100 K (oko -173 stupnja Celzija). Praktički svi drugi dijelovi Mjeseca imaju znatno više temperature (jer su osvijetljeni Sunčevom svjetlosti).

Misija Chandrayaan-1 bila je velik uspjeh za Indiju. Naime, tom se misijom Indija uključila u elitni krug zemalja sposobnih za istraživanje Mjesečeve površine. Trošak pri tome nije bio malen – procjenjuje ga se na oko 90.000.000 američkih dolara.

Komentari