Na današnji dan

Prva hokejaška utakmica u dvorani – 1875.

Prva dvoranska hokejaška utakmica odigrala se 3. ožujka 1875. u Montrealu, u dvorani Victoria Skating Rink. U ovoj utakmici prvi je put upotrijebljen drveni pak.

Utakmicu je organizirao James Creighton, tada još apsolvent na Sveučilištu McGill i sudac u umjetničkom klizanju. Najprije je organizirao neformalne utkamice sveučilišta Shinny. Utakmica iz 1875. utjecala je na stvaranje današnjih pravila hokeja na ledu: momčad s devet igrača, golman i sudac. Utakmica je trajala 60 minuta. Dotad je u hokeju na otvorenom sudjelovao onolik broj igrača, koliko je na određenu ledenu površinu stalo. Broj igrača je smanjen već 1880. godine. Ledena površina iznosila je 62 x 24 metra, malo manja nego danas. 

Nakon utakmice došlo je do tučnjave zbog nezadovoljstva klizača. Svađa je izbila između igrača, gledatelja i klizača. Naime, klizači su se protivili tome da se hokej igra u njihovoj dvorani jer su hokejaši uzeli termine i uništavali led. Novine Daily British Whig iz Ontarija objavile su: „Oštećene su cjevanice i glave, uništene su klupe za sjedenje, a dame su zbunjeno bježale odande.” 

Piše: Marsela Alić

 


Komentari