Na današnji dan

Prva filmska projekcija u Zagrebu – 1896.

Prva zagrebačka projekcija održana je u dvorani Kola, južno od današnjeg HNK. 

Osmog listopada 1896. godine održana je prva filmska projekcija u Zagrebu. Dogodilo se to samo desetak mjeseci nakon prve javne projekcije na svijetu, one braće Lumière u Parizu. Uz poziv građanima na projekciju kinematograf je opisan kao Edisonov ideal.  

Zagrebačka projekcija održana je u dvorani Kola (danas zgrada Akademije dramske umjetnosti, južno od Hrvatskog narodnog kazališta). Projekciju su omogućili slikar Rudolf Mosinger i fotograf Lavoslav Breyer. Prikazivali su se upravo kratki filmovi braće Lumière – Izlazak radnika iz tvornice Ulazak vlaka u stanicu. Nedugo zatim, film je postao omiljena razonoda gradskog stanovništva, a narednih godina gotovo svi veći hrvatski gradovi imali su stalne kinematografe. 

Prvi stalni kinematograf u Zagrebu otvoren je 1906. godine, a godinu kasnije i prva distribucijska tvrtka, Urania, Furtinger i drug. Najstariji poznati filmski zapis nastao u Hrvatskoj onaj je Poljaka Stanislawa Noworyte, koji je 1903. snimao šibensku luku. Prvi hrvatski filmaši, Zagrepčanin Josip Halla i Splićanin Josip Karaman, počeli su djelovati oko 1910. godine, snimajući reportaže i dokumentarne zapise.


Godine 1917. snimljen je prvi hrvatski igrani film Brcko u Zagrebu Arnošta Grunda. Taj je film na žalost izgubljen, kao i sva ostala filmska ostvarenja nastala u Hrvatskoj u razdoblju između dva svjetska rata.

piše: Dražen Krajcar

Komentari