Na današnji dan

Prva borbena pilotkinja bila je Atatürkova kći (1913.)

Dana 22. ožujka 1913. rođena je prva žena koja je postala pilotkinja borbenih zrakoplova. Ime joj je bilo Sabiha Gökçen i rođena je na području tadašnjeg Osmanskog Carstva. Postoje različite teorije o njenom podrijetlu, od toga da je bila Armenka, do toga da joj je majka bila iz Bosne. U svakom slučaju, kad joj je bilo 12 godina Sabihu je posvojio slavni Mustafa Kemal-paša Atatürk, ključna osoba u turskoj povijesti (osnivač i prvi predsjednik Republike Turske).

Mustafa Kemal-paša Atatürk tijekom života je posvojio najmanje osmero djece (7 kćeri i jednog sina). Biološke djece izgleda da nije imao, barem koliko je poznato. Sabiha je postala najpoznatija od Atatürkove posvojene djece, jer je postala pilotkinja borbenih zrakoplova, i to kad su joj bile samo 23 godine. Prvo bojište na kojem je sudjelovala sa svojim borbenim zrakoplovom bilo je u području Dersima u unutrašnjosti Turske, u doba kad su lokalni Kurdi podigli ustanak protiv turskih vlasti.

Turci i danas visoko cijene Sabihu Gökçen. Primjerice, po njoj je nazvan jedan od dva međunarodna aerodroma u Istanbulu, Međunarodna zračna luka Sabiha Gökçen. Drugi aerodrom, stariji, nazvan je po njenom poočimu Atatürku. Sabiha Gökçen umrla je točno 88 godina nakon dana svog rođenja.

Komentari