Na današnji dan

Prva Amerikanka u svemiru – 1983.

SAD je kasnio za SSSR-om čak 20 godina u slanju prve žene u svemir. Prva Amerikanka lansirana u svemir bila je Sally Ride, 32-godišnja znanstvenica koja je odrasla u Kaliforniji.

Dana 18. lipnja 1983. godine lansirana je u svemir prva Amerikanka u povijesti. Ime joj je bilo Sally Ride, a u tom je trenutku imala 32 godine. Zanimljivo je da je ona do danas ostala najmlađom američkom osobom ikada lansiranom u svemir. Uzevši u obzir sve svjetske države, Sally Ride bila je treća ženska osoba u povijesti koja je otišla u svemir. Prije nje lansirane su samo sovjetske kozmonautkinje Valentina Tereškova i Svetlana Savickaja (prva 1963., a druga 1982. godine). Potrebno je napomenuti da je SAD kasnio za SSSR-om čak 20 godina u slanju prve žene u svemir (Tereškova je lansirana točno 20 godina i 2 dana prije Sally Ride).

Sally Ride rođena je u Los Angelesu 1951. godine. Po obrazovanju je bila fizičarka. Studirala je na znamenitom Sveučilištu Stanford, a ondje je čak i doktorirala fiziku. Prijavila se za sudjelovanje u NASA-inom programu i doista je primljena 1978. godine.

Slanje Sally Ride u svemir obavljeno je space shuttleom Challenger, na njegovoj drugoj misiji (bila je to ukupno sedma po redu misija ako se računaju svi space shuttleovi). Sally je prilikom te misije bila u shuttleu s još četiri muška astronauta. 

Misija je trajala ukupno oko šest dana, pri čemu je shuttle Challenger 97 puta obišao Zemlju.


Kasnije je Sally Ride još jednom poslana u svemir, ponovno u Challengeru, na šestoj po redu misiji tog space shuttlea. Dakako, Challenger je kasnije eksplodirao pri tragičnoj nesreći, no to se dogodilo na njegovoj desetoj misiji, oko godinu i 3 mjeseca nakon zadnjeg leta u kojem je sudjelovala Sally Ride. Astronautkinja Ride doživjela je 61 godinu života, a umrla je u Kaliforniji 2012. godine od raka gušterače.

Komentari