Na današnji dan

Prva američka transkontinentalna vožnja vlakom – 1876.

To je još uvijek bilo doba klasičnog Divljeg zapada. Poznati obračun kod O.K. Corrala dogodio se tek pet godina kasnije, a u to su vrijeme živjeli Wyatt Earp, Doc Holliday i Billy the Kid.

Dana 4. lipnja 1876. godine dovršena je prva američka transkontinentalna vožnja vlakom. Radilo se o svojevrsnoj egzibiciji s ciljem postizanja publiciteta. Vlak kojim je izvršen taj pothvat nazvali su Transcontinental Express, a prevalio je udaljenost od New Yorka do San Francisca za 83 sata i 39 minuta. Samo desetak godine ranije, u doba kad još nije bilo razgranate željezničke mreže na zapadu SAD-a, za takvo su isto putovanje bili potrebni mjeseci. Dapače, da bi izbjegli mukotrpan i opasan put preko Divljeg zapada, ranije su mnogi putovali brodovima oko cijele Južne Amerike, što je bila desetke tisuća kilometara duga plovidba.

Povezivanje istočne i zapadne obale SAD-a bio je u gospodarskom i socijalnom pogledu izrazito važan pothvat. Doputovati iz New Yorka u San Francisco za 83 sata i 39 minuta (oko tri i pol dana) predstavljalo je sjajan uspjeh za tu 1876. godinu, naročito s obzirom da je to još uvijek bilo doba klasičnog Divljeg zapada (poznati obračun kod O.K. Corrala dogodio se tek pet godina kasnije, a spomenute 1876. živjeli su Wyatt Earp, Doc Holliday, Billy the Kid i mnogi ostali poznati ljudi s Divljeg zapada). Dapače, u to se vrijeme još uvijek ratovalo s Indijancima. Primjerice, samo tri tjedna nakon izvršenog pothvata Transcontinental Expressa, održala se znamenita Bitka kod Little Bighorna, u kojoj je stradao general George Armstrong Custer (indijanski vođe u to su vrijeme bili poznati Sitting Bull i Crazy Horse).

Komentari