Na današnji dan

Pruski kralj koji je osnovao gardu visokih vojnika (1688.)

Vezanost pruske vladajuće dinastije uz vojno zanimanje vrlo je značajna i imala je veze s općenitom militarizacijom pruskog društva. 

Pruski kralj Friedrich Wilhelm I. kojeg su zvali i Soldatenkönig (hrv. Kralj-vojnik) rođen je 14. kolovoza 1688. godine. Već u doba rođenja postao je nominalni zapovjednik jednog vojnog odreda, jer je njegov otac želio time sina što ranije uključiti u vojničke strukture. Vezanost pruske vladajuće dinastije uz vojno zanimanje vrlo je značajna i imala je veze s općenitom militarizacijom pruskog društva. Ta tradicija osjećala se još i u doba Hitlerovog Wehrmachta u Drugom svjetskom ratu.

Zanimljiv hir kralja Friedricha Wilhelma I. bilo je regrutiranje neobično visokih vojnika u vojnu službu. Njegova specijalan jedinica nazivana je Potsdamer Riesengarde (hrv. Potstamska divovska garda) po Potsdamu u blizini Berlina. Sastojala se od vojnika visokih minimalno 6 pruskih stopa (oko 188 centimetara). Jedan od popularnih naziva za tu jedinicu bio je i Lange Kerls (hrv. Visoki momci).

Kralj je u tu jedinicu uvrštavao visoke muškarce čak iz Irske (James Kirkland, Tomás Ó Caiside) i Finske (Daniel Cajanus). Strani vladari slali su mu visoke vojnike iz svojih zemalja da bi uspostavili prijateljske odnose s njime. Neke osobito visoke mladiće čak su otimali i prisilno regrutirali za potrebe te jedinice.

Sin i nasljednik kralja Friedricha Wilhelma I. bio je slavni Friedrich II. Veliki, jedan od najpoznatnijih militantnih vladara u europskoj modernoj povijesti (carici Mariji Tereziji oteo je Šlesku i zaratio gotovo s cijelom Europom).


Komentari