Na današnji dan

Proslava povratka prvih ljudi s Mjeseca – 1969.

Astronautima u čast organizirane su parade u tri američka grada: New Yorku, Chicagu i Los Angelesu. Prethodno su oni morali provesti čak oko 3 tjedna u karanteni zbog bojazni od širenja nepoznatih patogena s Mjeseca.

Dana 13. kolovoza astronauti iz Apolla 11 (Buzz Aldrin, Neil Armstrong i Michael Collins) konačno su mogli javno proslaviti svoj dolazak na Zemlju. Naime, prethodno su morali provesti čak oko 3 tjedna u karanteni zbog bojazni od širenja nepoznatih patogena s Mjeseca, kojima su teoretski mogli biti izloženi. Nakon povratka na Zemlju, u karanteni su prvo bili u improviziranoj kamp prikolici na američkom nosaču zrakoplova USS Hornet, a kasnije u Houstonu u Teksasu.

Konačno, nakon izlaska iz karantene, astronautima u čast organizirane su parade u tri američka grada: New Yorku, Chicagu i Los Angelesu. U posljednjem su astronauti počašćeni i svečanom večerom na kojoj su bili američki predsjednik Richard Nixon, potpredsjednik Spiro T. Agnew, 44 guvernera američkih saveznih država, te veleposlanici i diplomati iz čak 83 strane države.

Komentari