Na današnji dan

Propast slavne zrakoplovne kompanije Pan Am – 1991.

Pan Am je jedno vrijeme imao takav ugled da je smatran uzorom za druge zračne kompanije.

Četvrtog prosinca 1991. godine bankrotirala je poznata američka zrakoplovna kompanija Pan Am. Svojedobno je Pan Am bio najveći svjetski zračni prijevoznik, s destinacijama na svim kontinentima, te s flotom od oko 150 suvremenih putničkih zrakoplova. Pan Am je jedno vrijeme imao takav ugled da je smatran uzorom za druge zračne kompanije, a osnovao je i vlastiti hotelski lanac – poznati InterContinental.

Pan Am je u New Yorku posjedovao divovsku zgradu kod središnjeg kolodvora, koja je jedno vrijeme bila i najveća uredska zgrada na svijetu. I danas je ta građevina jedan od najpoznatijih simbola New Yorka, premda već dugo nije u vlasništvu Pan Ama. Kompanija je bila poznata i po jelima koja su se posluživala na zrakoplovima, a koja su bila kreirana po uzoru na poznati pariški restoran Maxime’s.

Premda je u zlatno doba kompanija izvrsno poslovala (rezerve gotovine dosizale su joj i do milijardu dolara), tijekom 1970-ih došlo je do pada. S vremenom je financijsko stanje postalo loše, naročito u razdobljima visokih cijena goriva. Kompanija je gomilala gubitke, zbog čega se pribjegavalo štednji. Unatoč prodaji dijelova kompanije (lanac hotela InterContinental i upravna zgrada u New Yorku) te smanjivanju opsega poslovanja, kompanija je 1991. godine proglasila bankrot. Prestala je s djelovanjem nakon više od 64 godine poslovanja.


Komentari