Na današnji dan

Pronađena zaleđena tijela Roberta Scotta i njegovih kolega (1912.)

Poznati britanski polarni istraživač Robert F. Scott u studenom 1911. godine krenuo je u ekspediciju na Antarktiku s ciljem prvog osvajanja Južnog pola. Dana 17. siječnja 1912. njegov tim od pet ljudi uspio je doći do Južnog pola, samo da bi otkrio da je norveška ekspedicija pod vodstvom Roalda Amundsena već bila tamo. Norvežani su ih pretekli za samo 33 dana.

Razočarani članovi ekspedicije zaputili su se prema baznom logoru, a pri povratku su otkrili biljne fosile koji dokazuju da je Antarktika nekada bila šumovita. Ipak, petorka nikad nije stigla do baze.Scott i njegovi kolege umrli su od iscrpljenosti, gladi i ekstremne hladnoće najvjerojatnije 29. ožujka kada je Scott unio zadnje zabilješke u svoj dnevnik. Prije toga svi članovi ekspedicije napisali su oproštajna pisma.

Spasilačka ekipa pronašla je Scottovo tijelo, tijela dvojice njegovih kolega i dnevničke zapise tek 12. studenog 1912. Pokopani su u ledu. Grobovi su im označeni hrpama leda i križem napravljenim od skija. Tijela ostale dvojice članova ekspedicije nisu pronađena.

piše: Dražen Krajcar


Komentari