Select your Top Menu from wp menus

11.04.

Pronađen znameniti Kamen sudbine (1951.)

Pronađen znameniti <em>Kamen sudbine</em> (1951.)

Kamen sudbine (engl. Stone of Destiny) naziv je za čuveni kamen na kojem su krunjeni škotski kraljevi. Mase oko 152 kilograma, tradicionalno se nalazio u samostanu Scone, kamo bi svaki škotski kralj došao na dan krunidbe. Problem je nastao kad je engleski kralj Edward I. izvršio invaziju Škotske i oteo kamen, odnijevši ga u London. Eduard I. dao je kamen ugraditi u englesko kraljevsko prijestolje (legendarno prijestolje sv. Eduarda Ispovjednika) u Westminsterskoj opatiji. Na taj način bi svaki budući engleski kralj prilikom krunidbe automatski postajao i škotskim kraljem.

Četiri škotska studenta odlučila su 1950. silom vratiti kamen iz Londona u Škotsku, kamo pripada. Na Božić 1950. godine ukrali su kamen iz Westminsterske opatije i tajno ga prevezli u Škotsku. Britanska vlada naredila je istragu, no bila je bezuspješna. Kamen je tek 11. travnja 1951. godine osvanuo u škotskom samostanu Arbroath, na oltaru crkve. Pretpostavlja se da su ga studenti tamo ostavili misleći kako Crkva ne e dopustiti da se kamen vrati u London. Ipak, kamen je vraćen u Westminstersku opatiju.

Tek 1996. odlučila je britanska vlada pokloniti Kamen sudbine Škotskoj i to je učinjeno na dan sv. Andrije te godine. Kamen otad leži u dvorcu u Edinburghu, pokraj škotskih kraljevskih dragulja. Postoji, međutim, obveza da pri sljedećim krunidbama britanskih kraljeva, Kamen sudbine za tu priliku bude donesen u London, a kasnije može opet biti vraćen. U međuvremenu su se javile sumnje da kamen koji su studenti ostavili na oltaru crkve zapravo nije pravi nego kopija, a da je pravi kamen skriven na nekom tajnom mjestu.

Facebook Comments

Vezani članci