Na današnji dan

Pronađen papirus iz Dervenija – najstariji europski rukopis (1962.)

Na današnji dan 1962. pronađen je na lokalitetu Derveni u Grčkoj najstariji sačuvani europski rukopis. Riječ je o tekstu pisanom na papirusu slovima grčkog alfabeta. Za razliku od egipatskih tekstova na papirusu, grčki su primjerci mnogo rjeđi, jer je klima u Europi bila manje pogodna za očuvanje papirusa kroz tisuće godina. Suha klima u Egiptu mnogo je više pogodovala očuvanju papirusa.

Papirus iz Dervenija star je preko 2350 godina. Datira ga se otprilike u 340. godinu prije Krista, tj. u doba kad je tim područjem vladao otac Aleksandra Velikog – znameniti kralj Filip II. Makedonski. U doba kad je napisan taj tekst na papirusu, budući osvajač Aleksandar bio je mladić u dobi od otprilike 16 godina.

Lokalitet Derveni nalazi se samo nekoliko kilometara od Soluna, u kopnenom zaleđu tog lučkog grada. Inače, glavni grad Makedonskog Kraljevstva u doba Filipa II. bila je Pela, koja je udaljena od Soluna i Dervenija oko 40 kilometara u smjeru današnje Republike Makedonije.

Na najstarijem europskom rukopisu zapisana je svojevrsna filozofska rasprava o sadržaju jedne pjesme pripisane mitskom pjesniku Orfeju. Vezano uz to, treba napomenuti da su na području antičke Grčke popularni bili tzv. orfički misteriji. Oni su imali čak i svoje rituale, a pojedinci koji bi pristajali uz njih prolazili su kroz neku vrstu inicijacije.


Komentari