Na današnji dan

Pronađen čuveni Kamen iz Rosette – 1799.

Kamen su otkrili francuski vojnici koji su u to doba ratovali u Egiptu pod vodstvom Napoleona Bonapartea.  

Slavni Kamen iz Rosette, koji je omogućio dešifriranje egipatskog hijeroglifskog pisma, pronađen je 15. srpnja 1799. godine i svakako pripada najvažnijim arheološkim otkrićima svih vremena. Kamen su otkrili francuski vojnici koji su u to doba ratovali u Egiptu pod vodstvom Napoleona Bonapartea. Ta Napoleonova ekspedicija u Egipat jedna je od najneobičnijih vojnih avantura u povijesti. Naime, mladi 28-godišnji Napoleon je iz Francuske isplovio za daleki Egipat prethodne godine s ogromnom flotom od 40.000 vojnika, 10.000 mornara, 27 ratnih i 400 teretnih brodova, ali i mnoštvo znanstvenika.

Kamen je slučajno otkopan dok su Francuzi utvrđivali jednu tvrđavu, pokraj grada Rašida u delti Nila. Ugledao ga je francuski časnik Pierre-François Bouchard kako viri iz zemlje. Francuzi su Rašid nazivali Rosette, pa je kamen prozvan po francuskoj verziji imena tog grada. Navedeni časnik obavijestio je nadređenog generala o otkriću kamena, a ovaj ga je poslao znanstvenicima u Kairo da ga prouče. Znanstvenici su vrlo brzo uvidjeli značaj kamena, jer je on sadržavao isti natpis na tri pisma – hijeroglifskom, demotskom (pojednostavljeno egipatsko pismo) i grčkom. General Napoleon, koji se u to vrijeme vratio iz napada na Palestinu, osobno je pogledao kamen.

Dvije godine kasnije, francuska vojska u Egiptu je poražena i predala se, a svi pronađeni antikviteti u posjedu Francuza (uključujući i kamen iz Rosette) morali su biti predani Britancima.  Iako se dalo naslutiti da će se pomoću tog kamena moći dešifrirati egipatski hijeroglifi, to je uspjelo Francuzu Champollionu tek 23 godine kasnije. Danas je originalni kamen iz Rosette u British Museumu u Londonu.


piše: Dražen Krajcar

Komentari