Na današnji dan

Pronacistička Stranka strelastog križa preuzela vlast u Mađarskoj – 1944.

Stranka strelastog križa osnovana je još 1935. godine, a uvelike je bila inspirirana Hitlerovom Nacionalsocijalističkom njemačkom radničkom strankom.

Dana 15. listopada 1944. godine pronacistička Stranka strelastog križa preuzela je vlast u Mađarskoj. Naime, u prethodnom dijelu Drugog svjetskog rata vlast u Mađarskoj držao je Miklós Horthy, nekadašnji austrougarski admiral, koji je isprva bio u savezništvu s Hitlerom, no s vremenom se udaljio od nacista. Hitler je odlučio smijeniti Horthyja, zbog čega je organizirana akcija specijalnih postrojbi koja je otela Horthyevog sina. I doista, Miklós Horthy, pod prijetnjom da mu sin bude ubijen, potpisao je svojevrsnu abdikaciju u korist Ferenca Szálasija, vođe pronacističke Stranke strelastog križa (mađ. Nyilaskeresztes Párt). Ta je stranka osnovana još 1935. godine, a bila je uvelike inspirirana Hitlerovom Nacionalsocijalističkom njemačkom radničkom strankom (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei – NSDAP).

Za razliku od Horthyjevog režima koji je bio blag prema mađarskim Židovima, vlast Stranke strelastog križa donijela je sa sobom odvođenje Židova u logore i pripremu njihovog uništenja. Premda su Ferenc Szálasi i njegova Stranka strelastog križa na vlasti bili samo nešto više od pet mjeseci, uspjeli su izvršiti velik zločin nad mađarskom židovskom populacijom. Szálasi je smaknut 1946. godine u Budimpešti.

Komentari