Na današnji dan

Proizvođač kočija osnovao General Motors (1908.)

Kompanija General Motors, drugi najveći proizvođač automobila na svijetu (nakon Toyote), osnovana je 16. rujna 1908. godine. U vlasništvu General Motorsa trenutno su marke Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, Holden i Wuling. Nekoć je General Motors bio vlasnik i marki Opel, Saab, Saturn, Vauxhall, Daewoo, Oakland i dr.

Osnivač General Motorsa bio je William Durant, koji se prije toga bavio proizvodnjom kočija. S vremenom je postao najveći proizvođač kočija u SAD-u, s godišnjom proizvodnjom od preko 100.000 komada. Godine 1904. kupio je automobilsku kompaniju Buick, koja je do tada proizvela samo 37 komada automobila i unio je u nju svoje iskustvo iz industrije kočija. Nakon sudjelovanja na aizložbi automobila u New Yorku već je imao narudžbe za 1.108 automobila.

Ubrzo je pretvorio Buick u vodećeg proizvođača automobila u SAD-u. Godine 1908. osnovao je General Motors kao holding kompaniju za Buick i za druge marke koje je počeo okupljati u svom vlasništvu. Kupio je Cadillac, Oldsmobile i Oakland (kasniji Pontiac), no onda je zapao u krizu zbog prezaduživanja, pa je izbačen iz GM-a. Tada je ušao u posao s Louisom Chevroletom i kroz tu kompaniju uspio je povratiti udio u GM-u.

Godine 2009. izvorna kompanija General Motors objavila je stečaj te je osnovana nova tvrtka General Motors Company LLC koja je kupila većinu imovine starog GM-a, uključujući i naziv General Motors.


Komentari