Na današnji dan

Radcliffova linija između Indije i Pakistana (1947.)

Jedna od najkontroverznijih državnih granica na svijetu, ona između muslimanskog Pakistana i hinduističke Indije, proglašena je 17. kolovoza 1947. godine. Nevjerojatna je činjenica da je tu granicu povukao svojeručno sir Cyril Radcliffe, britanski profesor prava s Oxforda. Naime, 1947. Ujedinjena Kraljevina željela se što prije riješiti svojeg kolonijalnog carstva u Indiji. Isto tako, hinduisti i muslimani željeli su što prije ostvariti nezavisnost. Problem je bio u tome što je ogromno Indijsko Carstvo, koje se protezalo od Afganistana do Tajlanda i čiji je car bio britanski monarh George VI. sadržavalo više vjerskih skupina koje nisu mogle živjeti zajedno. Bili su to muslimani (na području današnjeg Pakistana i Bangladeša), budisti (na području današnjeg Mianamara-Burme) i hinduisti (na ostatku područja). Te tri religijske skupine dobile su svoje države, a ostale religije poput Sikha nisu.

Sira Cyrila Radcliffea, koji nikad prije nije bio u Indiji, zapala je dužnost da povuče granicu između hiduističkog i muslimanskog područja. Budući da su muslimani i hinduisti uglavnom bili uzajamno neprijateljski raspoloženi, u konačnici je Radcliffeova volja bila odlučujuća. Došao je Indiju 8. srpnja 1947., sastao se sa svojim kolegom s Oxforda lordom Mountbattenom koji je bio potkralj Indije i dobio je samo 5 tjedana da obavi posao. Protestirao je zbog kratkog roka, ali Mountbatten je bio neumoljiv, jer je i prihvatio funkciju potkralja Indije (posljednjeg na tom položaju) pod uvjetom da na brzinu obavi posao.

Radcliffe, premda školovani pravnik, nije imao nikakvih potrebnih znanja za određivanje državnih granica. Osim toga, nije bilo dovoljno vremena za nikakva istraživanja na terenu. Granicu je Radcliffe morao povlačiti takvom brzinom, da su čak i neka sela podijeljena napola, a bilo je i primjera da je državna granica prolazila kroz pojedine kuće, tako da su neke sobe završile u Indiji, a neke u Pakistanu.

Velik problem predstavljali su Sikhi, koji nisu bili ni muslimani ni hiduisti pa su željeli vlastitu državu. Međutim, nikome nije padalo na pamet da im to dopusti, pa su na kraju ostali podijeljeni između Indije i Pakistana. Novonastala granica odredila je sudbinu nekih 88 milijuna ljudi, tako da je Radcliffe imao ogromnu odgovornost. 

Rezultat takvog užurbanog i nasumičnog određivanja granice mogao bi se opisati kao katastrofalan. Između 10 i 12 milijuna ljudi odlučilo je napustiti domove kako bi se preselilo u Indiju, odnosno Pakistan. Izbili su pogranični sukobi. Računa se da je zbog svih problema s tom granicom i preseljavanjem život izgubilo možda čak i milijun ljudi. Kad je sir Cyril Radcliff vidio te posljedice, odbio je plaću od 40.000 rupija koju je trebao dobiti kao nagradu za obavljeni posao.


Komentari