Na današnji dan

Proglašena Radcliffeova linija između Indije i Pakistana

Radcliffe je zadatak morao obaviti bez dovoljno vremena i iskustva

Tu granicu povukao je gotovo svojeručno Cyril Radcliffe, britanski profesor prava s Oxforda. Naime, 1947. godine Ujedinjeno Kraljevstvo željelo se što prije riješiti svojega kolonijalnog carstva u Indiji zbog ratnih obećanja i postojećeg pokreta za nezavisnost. Problem je bio u tome što je ogromno Indijsko Carstvo, koje se protezalo od Afganistana do Tajlanda i čiji je car bio britanski monarh George VI. (otac sadašnje kraljice Elizabete), sadržavalo više vjerskih skupina koje nisu mogle živjeti zajedno. Bili su to muslimani (na području današnjeg Pakistana i Bangladeša), budisti (na području današnjeg Mianmara – Burme) i hinduisti (na ostatku područja). Te tri religijske skupine dobile su svoje države, a ostale religije poput Sikha nisu.

Cyrila Radcliffea, koji nikad prije nije bio u Indiji, zapala je dužnost da povuče granicu između hinduističkog i muslimanskog područja. Budući da su muslimani i hinduisti uglavnom bili uzajamno neprijateljski raspoloženi, u konačnici je Radcliffeova volja bila odlučujuća. Došao je u Indiju 8. srpnja 1947., sastao se sa svojim kolegom s Oxforda lordom Mountbattenom koji je bio potkralj Indije i dobio je samo 5 tjedana da obavi posao. Protestirao je zbog kratka roka, ali Mountbatten je bio neumoljiv jer je i prihvatio funkciju potkralja Indije (posljednjeg na tom položaju) pod uvjetom da na brzinu obavi posao.

Radcliffe, premda školovani pravnik, nije imao nikakvih potrebnih specijalističkih znanja za određivanje državnih granica. Osim toga, nije bilo dovoljno vremena za ikakva istraživanja na terenu. Granicu je Radcliffe morao povlačiti takvom brzinom da su čak i neka sela podijeljena napola, a bilo je i primjera da je državna granica prolazila kroz pojedine kuće, tako da su neke sobe završile u Indiji, a neke u Pakistanu.Velik problem predstavljali su Sikhi koji nisu bili ni muslimani ni hinduisti pa su željeli vlastitu državu. Međutim, nikome nije padalo na pamet da im to dopusti pa su na kraju ostali podijeljeni između Indije i Pakistana. Novonastala granica odredila je sudbinu nekih 88 milijuna ljudi, tako da je Radcliffe imao ogromnu odgovornost.


Rezultat takvog užurbanog i nasumičnog određivanja granice mogao bi se opisati katastrofalnim. Između 10 i 12 milijuna ljudi odlučilo je napustiti domove da bi se preselilo u Indiju odnosno Pakistan. Izbili su pogranični sukobi. Računa se da je zbog svih problema s tom granicom i preseljavanjem život izgubilo možda čak i milijun ljudi. Kad je Cyril Radcliffe vidio te posljedice, odbio je plaću od 40 000 rupija koju je trebao dobiti kao nagradu za obavljeni posao.

Komentari