Na današnji dan

Proglašena nezavisnost Latvije – 1990.

Latvija je svojom površinom od 64.589 četvornih kilometara danas nešto veća od Republike Hrvatske, no ima znatno manje stanovnika (samo oko 2.000.000).

Baltička republika Latvija, dotadašnji dio Sovjetskog Saveza, proglasila je neovisnost 21.kolovoza 1990. godine. Latvijci su to proglašenje nazvali obnovom nezavisnosti, referirajući se na to da sovjetska aneksija te države 1940. godine nije bila ustavna i da je bila protivna volji stanovništva. Taj datum obilježava se kao državni praznik.

Latvija je svojom površinom od 64.589 četvornih kilometara danas nešto veća od Republike Hrvatske, no ima znatno manje stanovnika (samo oko 2.000.000). Latvijski glavni grad – Riga – ujedno je i najveći grad na području svih triju baltičkih država (Litve, Latvije i Estonije), a u njemu živi više od trećine cjelokupnog stanovništva Latvije. Od ostalih latvijskih gradova povijesno je značajna Jelgava (njem. Mitau), koja je nekoć bila glavni grad Vojvodstva Kurlandije i Semigalije, a u njoj se i danas može vidjeti golemi dvorac, najveći barokni dvorac na području triju baltičkih država.

Prvi predsjednik Latvije nakon njenog proglašenja nezavisnosti bio je Guntis Ulmanis, a prvi premijer bio je Ivars Godmanis.


Komentari