Na današnji dan

Proglašena nezavisnost Indonezije – najveće muslimanske države na svijetu – 1945.

Danas je Indonezija četvrta najmnogoljudnija država na svijetu. Zbog svog visokog prirodnog prirasta Indonezija sustiže SAD, a mogla bi ga brojem stanovnika nadmašiti 2040-ih godina.

Dana 17. kolovoza 1945. godine proglašena je nezavisnost Indonezije od Nizozemske. Zanimljivo je da se to dogodilo samo nekoliko dana nakon japanske kapitulacije u Drugom svjetskom ratu (nuklearne bombe bačene su 6. i 9. kolovoza iste godine na Hirošimu i Nagasaki). Ključna osoba za indonezijsko proglašenje nezavisnosti bio je Sukarno, koji je postao i prvim predsjednikom te države.

Danas je Indonezija četvrta najmnogoljudnija država na svijetu. Naseljava je više od 250 milijuna stanovnika, po čemu zaostaje samo za Indijom, Kinom i SAD-om. Dapače, zbog svog visokog prirodnog prirasta Indonezija sustiže SAD, a mogla bi ga brojem stanovnika nadmašiti 2040-ih godina. U Indoneziji se godišnje rodi čak oko 4.500.000 djece, što je otprilike jednako ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske. Zanimljivo je također i to da je Indonezija najveća većinska muslimanska država na svijetu. Ipak, na indonezijskom otoku Flores većinu stanovništva čine rimokatolici, kao i u susjednoj nezavisnoj državi Istočni Timor.

Komentari