Na današnji dan

Proglašen nacistički Protektorat Češke i Moravske (1939.)

Adolf Hitler auf der Prager Burg am 15. März 1939

Svega jedan dan nakon Hitlerove okupacije češkog teritorija, 16. ožujka 1939., proglasili su nacisti u Pragu Protektorat Češke i Moravske (njem. Protektorat Böhmen und Mähren). Bio je to zapravo Hitlerov način upravljanja češkim područjem, tj. svojevrsna okupacijska uprava. Na čelo Protektorata postavljen je poznati nacistički političar – barun Konstantin von Neurath – koji je bio ministar vanjskih poslova Trećeg Reicha.

Barun Konstantin von Neurath imao je titulu Reichsprotektor in Böhmen und Mähren. Zanimljivo je da je dotadašnji češki predsjednik Emil Hácha nominalno čak zadržan na funkciji, odnosno titula mu je samo malo izmijenjena u státní prezident Protektorátu Čechy a Morava. Pravu su moć imali njemački zaštitnici.

Kad se pokazalo da je Reichsprotektor von Neurath preblag u svojim postupcima, Hiltler je na čelo Češke i Moravske postavio zloglasnog SS-Obergruppenführera Reinharda Heydricha. Neurath je nominalno ostao na mjestu Reichsprotektora, a Reinhard je dobio mjesto njegovog zamjenika tj namjesnog protektora (njem. Stellvertretender Reichsprotektor). No u stvarnosti je Heydrich od tada poput diktatora upravljao Češkom i Moravskom.

Komentari