Na današnji dan

Proglašen kalifat na Bliskom istoku – 2014.

Po muslimanskom shvaćanju kalif je Muhamedov nasljednik i nadležan je za cijeli muslimanski svijet, bez ograničenja u smislu državnih granica.

Dana 29. lipnja 2014. godine proglašen je kalifat na Bliskom istoku, u sklopu dotadašnjeg ISIL-a tj. ISIS-a. Zapadnjačke kratice ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant) i ISIS (Islamic State of Iraq and Syria ili Islamic State of Iraq and ash-Sham) i dalje su se koristile u medijima, premda pripadnici kalifata od tada smatraju da se njihova država odnosi na cijeli svijet, a ne samo na Irak, Siriju i Levant. U tom se smislu smatraju jedinstvenom islamskom državom, negirajući drugim državama legitimitet postojanja.

Kalifom islamske države proglašen je Abu Bakr al-Baghdadi. Napomenimo, po muslimanskom shvaćanju kalif je Muhamedov nasljednik i nadležan je za cijeli muslimanski svijet, bez ograničenja u smislu državnih granica. Svojedobno su sultani Osmanskog Carstva prisvajali sebi titulu kalifa, kao i titulu Amir al-Mu’minin (zapovjednik vjernika).

Komentari