Na današnji dan

Pristup Grčke Europskoj zajednici (1979.)

Greek Greece Symbol Europe National Flag Country

Dana 28. svibnja 1979. potpisani su ključni dokumenti za pristup Grčke Europskoj zajednici. Potpisivanje je obavljeno u palači zvanoj Zapeion, smještenoj u središtu Atene, u neposrednoj blizini nekadašnje grčke kraljevske palače (današnje zgrade Grčkog parlamenta).

Zapeion se nalazi samo 600-tinjak metara od znamenite Atenske akropole, bisera klasične grčke arhitekture. Napomenimo, Grčka je prestala biti kraljevinom 1. lipnja 1973. godine, tj. samo oko šest godina prije potpisivanja dokumenata o pristupanju EZ. Tijekom 1970-ih obnovljena je u toj zemlji demokracija, a spomenute 1979. na čelu grčke vlade bio je premijer Konstantinos G. Karamanlis, koji je 1980. postao predsjednikom republike.

Ratifikacijom spomenutih dokumenata Grčka je primljena u puno članstvo Europske zajednice 1. siječnja 1981. godine i to kao 10. članica te organizacije. Otprilike istodobno vratila se Grčka i u NATO, koji je bila napustila 1974. u znak negodovanja povodom turske okupacije sjevernog dijela otoka Cipra. Eurozoni se Grčka priključila 2001. godine, godinu dana prije fizičkog uvođenja eura kao sredstva plaćanja, i to kao 12. po redu članica. Zbog financijske je krize grčki položaj u Eurozoni postao problematičan krajem prvog desetljeća 21. stoljeća.

Komentari