Na današnji dan

Prisilno vjenčanje Williama Shakespearea i Anne Hathaway – 1582.

Shakespeareu je bilo svega 18 godina, a mladenka, već neko vrijeme trudna, imala je 26.

Dana 28. studenog 1582. godine potpisan je dokument o vjenčanju slavnog Williama Shakespearea i Anne Hathaway. Cijela priča nije bila nimalo idilična i krije mnoge misterije. Kao prvo, Shakespeareu je bilo svega 18 godina, a mladenka je imala 26. Drugo, ona je već bila trudna, otprilike tri mjeseca. U to vrijeme takva stvar nije bila tretirana kao bezazlena. Naime, smatralo se da muškarac koji je odgovoran za trudnoću mora oženiti djevojku, što je bilo pitanje časti. Vjenčanje Williama Shakespearea i Anne Hathaway obavljeno je u očiglednoj žurbi (ishođena je dozvola za skraćenje redovitog postupka). Neki povjesničari iz toga čak zaključuju da je mladenkina obitelj možda prisilila nevoljkog mladog Shakespearea da se oženi s Anne, no za to nema dokaza.

Prva kći rodila se novopečenom bračnom paru svega 6 mjeseci nakon vjenčanja. Dali su joj ime Susanna. Kasnije su dobili još dvoje djece – sina Hamneta i kći Judith. Neki su teoretičari tijekom vremena povezivali ime Hamnet s poznatom Shakespeareovom dramom Hamlet, no te veze su neprovjerene. U svakom slučaju, dječak je umro sa svega 11 godina.

Dvije kćeri Williama Shakespearea duže su poživjele – Susanna 66 godina, a Judith 77. Danas više nema živih Shakespeareovih potomaka. Posljednja članica obitelji bila je njegova unuka Elizabeth, Susannina kći, koja je umrla još davne 1670. godine.


Komentari