Na današnji dan

Pripadnica britanske kraljevske obitelji koja se preobratila na katoličanstvo – 1933.

Vojvotkinja od Kenta preobratila se s anglikanske na rimokatoličku vjeru, što je izazvalo mnogo pozornosti u javnosti.

Dana 22. veljače 1933. godine rođena je Katharine Lucy Mary Worsley, današnja vojvotkinja od Kenta. Ona je supruga vojvode od Kenta, britanskog princa koji je bratić kraljice Elizabete II. (vojvodin otac i kraljičin otac bili su braća). Katharine Lucy Mary Worsley rodila se u dvorcu Hovingham Hall u Yorkshireu, kao kći Sir Williama Arthingtona Worsleya, zemljoposjednika s titulom baruneta (naziv za nasljedne vitezove u Engleskoj). Obitelj Worsley posjeduje Hovingham Hall već stotinama godina.

Katharine Lucy Mary Worsley udala se za princa Edwarda, vojvodu od Kenta, 1961. godine u gradu Yorku. S njime ima troje djece, od kojih bi najstariji sin trebao u budućnosti naslijediti očevu titulu vojvode od Kenta. Godine 1994. vojvotkinja od Kenta preobratila se s anglikanske na rimokatoličku vjeru, što je izazvalo mnogo pozornosti u javnosti. Naime, vojvotkinja od Kenta u ovom je trenutku najviše pozicionirana osoba u britanskoj kraljevskoj obitelji koja se preobratila na katoličanstvo.

Zanimljivo je da se nakon vojvotkinje od Kenta na katoličku vjeru preobratio također i njen mlađi sin – Lord Nicholas Windsor – koji je u braku s Paolom Doimi de Lupis, plemkinjom hrvatskog podrijetla. Na katoličku vjeru preobratilo se i dvoje unučadi vojvotkinje od Kenta – Lord Downpatrick i Lady Marina Charlotte Windsor.


Komentari