Na današnji dan

Princeza Viktorija od Hessena – sestra posljednje ruske carice i baka današnjeg vojvode od Edinburgha – 1950.

Zanimljivo je da se Viktorija u trenutku izbijanja Prvog svjetskog rata nalazila upravo u Rusiji, kao gošća svoje sestre carice. 

Dana 24. rujna 1950. godine umrla je princeza Viktorija od Hessena, visokopozicionirana britanska i njemačka aristokratkinja. Bila je unuka britanske kraljice Viktorije, a udala se za princa Louisa Alexandera od Battenberga, njemačkog aristokrata koji je u Velikoj Britaniji postao admiralom flote i markizom. Po ocu je Viktorija bila potomak njemačke dinastije Hessen. Dapače, Viktorijin je otac bio veliki vojvoda od Hessena, vladar nevelike, ali prilično bogate države s prijestolnicom u Darmstadtu.

Osobito je zanimljivo da je mlađa sestra Viktorije od Hessena – princeza Alix – udajom postala caricom Ruskog Carstva. Ta je Viktorijina sestra ubijena od strane boljševika zajedno sa svojim suprugom (posljednjim ruskim carem Nikolajem II.) i djecom ubrzo nakon Oktobarske revolucije. Zanimljivo je da se Viktorija u trenutku izbijanja Prvog svjetskog rata nalazila upravo u Rusiji, kao gošća svoje sestre carice. Uspjela je preko Sankt-Peterburga ipak pobjeći „posljednjim brodom“ u Veliku Britaniju.

Viktorija od Hessena ujedno je bila baka današnjeg supruga britanske kraljice Elizabete II. – princa Filipa (vojvode od Edinburgha). Dapače, uvelike se kao baka skrbila za njega pri odrastanju. Viktorijin sin Louis Mountbatten, Filipov ujak, bio je admiral i posljednji britanski potkralj Indije. Viktorija je preminula u prilično visokoj 88. godini života u Londonu.


Komentari