Na današnji dan

Princeza špijunka Stephanie von Hohenlohe – 1891.

Stephanie von Hohenlohe bila je jedina žena koja je mogla utjecati na Hitlera. 

Dana 16. rujna 1891. godine rođena je Hitlerova špijunka princeza Stephanie von Hohenlohe, jedna od najzanimljivijih žena 20. stoljeća. Rođena je u Beču, koji je tada proživljavao svoje zlatno doba i bio jedan od vodećih svjetskih gradova u pogledu kulture, umjetnosti i znanosti. Stephanie je rođena u dobrostojećoj obitelji i bila je dijelom židovskog porijekla.

Stephanie je u Beču postala ljubavnica nadvojvode Franza Salvatora, rođaka vladajućeg cara Franje Josipa. Kad je zatrudnjela, stvar je prikrivena tako da su je udali za njemačkog princa Friedricha Franza von Hohenlohe-Waldenburg-Schillingsfürsta. Tako je Stephanie postala princezom.

Ubrzo nakon što se rodilo dijete, Stephanie i princ su se razveli, ali je ona zadržala titulu. Počela je cirkulirati u europskom visokom društvu. Sprijateljila se s Hitlerom, koji ju je unatoč tome što je bila dijelom Židovka, nazivao “dragom princezom”. Razvila je i blisko prijateljstvo s Hermannom Göringom, a Heinrich Himmler ju je proglasio počasnom Arijevkom. Prema jednom izvještaju britanske tajne službe MI6, Stephanie je bila jedina žena koja je mogla utjecati na Hitlera. On ju je kao Führer često pozivao na sastanke i cijenio je njenu inteligenciju i dobre savjete.

Princeza Stephanie naselila se u Londonu i tamo bila oruđe nacističke propagande. Organizirala je i susret vojvode od Windsora (bivši kralj Edward VIII.) s Adolfom Hitlerom. Kad je počeo rat pobjegla je iz Engleske u SAD, bojeći se da bi je Englezi mogli uhititi zbog špijuniranja za Njemačku. U SAD-u su je kasnije priveli, no ona je zavela direktora useljeničke službe, koji ju je potajno smjestio u jedan hotel i imao vezu s njom. Kasnije ju je FBI ipak uhitio, ali je na kraju rata oslobođena. Umrla je u Švicarskoj u visokoj dobi od 80 godina.


Komentari