Na današnji dan

Princeza Lujza od Hessen-Kassela –Baka Europe – 1817.

Od Lujzinih unuka čak su četvorica postali kraljevima, i to četiriju različitih država (Velike Britanije, Danske, Norveške i Grčke). Nadalje, jedan njen unuk, Nikolaj II., bio je posljednji vladajući car Rusije.

Dana 7. rujna 1817. godine rođena je princeza Lujza od Hessen-Kassela, koju neki nazivaju i Bakom Europe. Naime, njeni potomci zasjeli su na neobično velik broj europskih prijestolja, po čemu se njen utjecaj može mjeriti s onim mnogo poznatije kraljice Viktorije od Velike Britanije.

Lujza od Hessen-Kassela udala se za danskog kralja Kristijana IX., čime je postala danskom kraljicom. Rodila je šestero djece, od kojih su dva sina postala kraljevima, a dvije kćeri kraljicama i caricama. Naime, jedan Lujzin sin postao je kraljem Danske, a jedan kraljem Grčke. Nadalje, jedna Lujzina kći postala je caricom Rusije (ujedno i titularnom kraljicom Poljske) i bila je majka posljednjeg vladajućeg ruskog cara Nikolaja II., dok je druga kći postala kraljicom Velike Britanije, tadašnje najveće svjetske kolonijalne velesile, čime je ujedno bila i carica Indije.

Od Lujzinih unuka čak su četvorica postali kraljevima, i to četiriju različitih država (Velike Britanije, Danske, Norveške i Grčke). Jedan unuk bio joj je car Rusije (spomenuti Nikolaj II., koji je ujedno bio i titularni kralj Poljske). Jedna od Lujzinih unuka postala je norveškom kraljicom.

Sve u svemu, zbog tako dobro pozicioniranog potomstva, Lujza je postala predak većine današnjih europskih vladara i vladarica koji su uspjeli zadržati svoja prijestolja. Tako je ona predak današnje britanske kraljice Elizabete II., kao i današnjih vladara Norveške, Danske, Belgije i Španjolske.


Komentari