Na današnji dan

Princeza Leonor – djevojčica koja bi u budućnosti trebala postati kraljicom Španjolske – 2005.

Princeza Leonor nosi puno ime Leonor de Todos los Santos de Borbón y Ortiz, a posjeduje titulu princeze od Asturije (šp. Princesa de Asturias).

Dana 31. studenog 2005. godine rođena je španjolska princeza Leonor, najstarija kći i nasljednica današnjeg kralja Filipa VI. od Španjolske. Ona bi u budućnosti trebala postati španjolskom kraljicom jer Filip VI. nema sinova. Čak i u slučaju da mu se rode sinovi, u Španjolskoj postoje planovi o uvođenju tzv. apsolutne primogeniture, po kojoj djeca monarha nasljeđuju prijestolje po starosti, a bez obzira na spol (do sada su muška djeca imala prednost, a kćeri su nasljeđivale prijestolje samo u slučaju nepostojanja sinova). U nizu europskih monarhija već je uvedena apsolutna primogenitura, npr. u Nizozemskoj, Danskoj, Belgiji, Norveškoj i Švedskoj. U Španjolskoj je za nasljeđivanje aristokratskih titula (grof, markiz itd.) nedavno također uvedena apsolutna primogenitura, što znači da su kćeri plemića postale ravnopravne svojoj braći.

Princeza Leonor nosi puno ime Leonor de Todos los Santos de Borbón y Ortiz, a posjeduje titulu princeze od Asturije. Ta se titula tradicionalno dodjeljuje španjolskim prijestolonasljednicima, slično kao što se titula princa od Walesa dodjeljuje engleskim. Princeza Leonor krštena je dva i pol mjeseca nakon rođenja, i to vodom iz rijeke Jordana, što je kraljevski običaj u Španjolskoj. Krstio ju je madridski nadbiskup kardinal Antonio María Rouco Varela u kraljevskoj palači Zarzuela nedaleko od Madrida.


Komentari