Na današnji dan

Princeza Isabella od Orléansa – pretendentkinja na titulu francuske kraljice – 1878.

Za pristalice dinastije Orléans bio je njen suprug, vojvoda od Guisea, od 1926. godine legitimni pretendent na francusko kraljevsko prijestolje pa su ga oni čak i oslovljavali naslovom kralj Ivan III.

Dana 7. svibnja 1878. godine rođena je princeza Isabella od Orléansa, pripadnica francuske kraljevske dinastije Capet-Bourbon-Orléans. Bila je praunuka posljednjeg francuskog kralja, Luja Filipa iz dinastije Orléans, te kći pretendenta na francusku krunu, princa Philippea od Orléansa (poznatijeg pod titulom grofa od Pariza). U izravnoj ženskoj liniji bila je princeza Isabella potomak poljske princeze Marije Leszczyńske, koja je u 18. stoljeću udajom postala francuskom kraljicom.

Princeza se udala za svog bliskog rođaka Jeana od Orléansa, koji je imao titulu vojvode od Guisea (fr. Duc de Guise). Za pristalice dinastije Orléans vojvoda od Guisea postao je 1926. godine legitimnim pretendentom na francusko kraljevsko prijestolje pa su ga oni čak i oslovljavali naslovom kralj Ivan III. Sukladno tome, princeza Isabella, kao vojvotkinja od Guisea, bila je od tada pretendentkinja na titulu francuske kraljice.

Preminula je 1961. godine u marokanskom gradu Laracheu, u 83. godini.


Komentari