Na današnji dan

Princeza Helena od Orléansa – majka nesuđenog hrvatskog kralja Tomislava II. – 1871.

Princeza Helena udala se 1895. godine za talijanskog princa Emanuela Filiberta, vojvodu od Aoste, koji je bio sin španjolskog i unuk talijanskog kralja. Postala je time vojvotkinjom od Aoste, što je bio prestižan položaj u Kraljevini Italiji.

Dana 13. lipnja 1871. godine rođena je princeza Helena od Orléansa, majka nesuđenog hrvatskog kralja Tomislava II. (princa Aimonea tj. vojvode od Aoste iz savojske kraljevske dinastije). Princeza Helena od Orléansa rodila se u Engleskoj kao pripadnica svrgnute francuske kraljevske dinastije Capet-Bourbon-Orléans. Otac joj je nosio uglednu titulu grofa od Pariza, koja je tijekom velikog dijela 19. stoljeća označavala pretendenta na francusku kraljevsku krunu. Po izravnoj ženskoj liniji bila je princeza Helena od Orléansa poljskog podrijetla, kao potomak Marije Leszczyńske, supruge francuskog kralja Luja XV. i kćeri poljskog kralja Stanislava Leszczyńskog.

Princeza Helena udala se 1895. godine za talijanskog princa Emanuela Filiberta, vojvodu od Aoste, koji je bio sin španjolskog i unuk talijanskog kralja. Postala je time vojvotkinjom od Aoste (tal. Duchessa d’Aosta), što je bio prestižan položaj u Kraljevini Italiji (vojvode od Aoste imali su rang sličan vojvodama od Yorka u Velikoj Britaniji tj. bili su vodeći vojvode kraljevskog podrijetla). U dobi od 28 godina rodila je Helena princa Aimonea, koji je za vrijeme režima NDH trebao postati hrvatskim kraljem. Aimone je umro 1948. godine, a majka ga je nadživjela, preminuvši 1951. godine u 80. godini.

Komentari