Na današnji dan

Princeza Elizabeta od Belgije koja bi u budućnosti trebala postati belgijskom kraljicom– 2001.

Fotografija: 24ur.com.

Princeza Elizabeta nosi titulu vojvotkinje od Brabanta, koja se tradicionalno dodjeljuje belgijskim prijestolonasljednicima.

Dana 25. listopada 2001. godine rođena je princeza Elizabeta od Belgije, aktualna prijestolonasljedica te države. Elizabeta bi trebala postati vladajućom belgijskom kraljicom nakon smrti ili abdikacije svoga oca – sadašnjeg kralja Filipa od Belgije. Premda Elizabeta ima dva brata, njih dvojica nemaju pravo prvenstva u nasljeđivanju prijestolja. Naime, 1991. godine u Belgiju je uvedena tzv. apsolutna primogenitura, što znači da vladareva djeca nasljeđuju krunu po starosti, bez obzira na spol (ranije su muška djeca imala pravo prvenstva). Takvo ukidanje spolne diskriminacije pri nasljeđivanju krune uvele su i neke druge europske monarhije, poput Nizozemske, Švedske i Danske.

Princeza Elizabeta nosi titulu vojvotkinje od Brabanta, koja se tradicionalno dodjeljuje belgijskim prijestolonasljednicima (slično kao što se titula princa od Walesa dodjeljuje britanskim). Princezu Elizabetu krstio je po katoličkom obredu nadbiskup kardinal Godfried Danneels u kapeli dvorca Ciergnon, oko 40 dana nakon njenog rođenja.

Komentari