Na današnji dan

Princeza Anne – admiralica koja je udana za admirala – 1950.

Princeza Anne – kći kraljice Elizabete II. – ima počasni čin admirala, a suprug joj je Sir Timothy Laurence, umirovljeni admiral u Britanskoj kraljevskoj mornarici.

Dana 15. kolovoza 1950. godine rođena je britanska princeza Anne, jedina kći kraljice Elizabete II. i princa Filipa, vojvode od Edinburgha. Ann je mlađa sestra princa Charlesa (koji posjeduje titulu princa od Walesa), a rođena je manje od dvije godine nakon njega. Princeza Anne danas nosi specifičnu titulu kraljevske princeze (engl. Princess Royal), koja se tradicionalno dodjeljuje najstarijim kćerima britanskih vladara.

Princeza Anne izrazito je humanitarno angažirana, po čemu je među vodećim osobama u britanskoj kraljevskoj obitelji. Surađuje navodno s više od 200 dobrotvornih organizacija, a drži i kancelarski položaj na nizu uglednih sveučilišta. Osobito je zanimljivo da princeza Anne ima i počasni čin admirala te položaj glavnog zapovjednika za žene u Britanskoj kraljevskoj mornarici (engl. Chief Commandant for Women in the Royal Navy). Njen admiralski čin još je intrigantniji s obzirom na činjenicu da je i udana za admirala. Naime, njen je drugi i aktualni suprug Sir Timothy Laurence, umirovljeni admiral u Britanskoj kraljevskoj mornarici. Riječ je, dakle, o zanimljivoj i rijetkoj situaciji u kojoj su admiral i admiralica u braku.

Komentari