Na današnji dan

Princeza Alice od Battenberga – svekrva današnje britanske kraljice i baka princa Charlesa – 1969.

Zanimljivo je da je princeza Alice pokopana na Maslinskom brdu u Jeruzalemu, u kripti crkve svete Marije Magdalene, nedaleko od znamenitog Getsemanskog vrta.

Dana 5. prosinca 1969. godine umrla je princeza Alice od Battenberga, majka princa Filipa (koji ima titulu vojvode od Edinburgha, a suprug je britanske kraljice Elizabete II). Alice je bila, dakle, svekrva današnje britanske kraljice. Princeza Alice bila je visokog podrijetla, jer je bila praunuka znamenite britanske kraljice Viktorije. Dapače, ona je bila Viktorijina praunuka u izravnoj ženskoj liniji (kraljica Viktorija bila je majka majke njezine majke). Po muškoj liniji pripadala je Alice obitelji Battenberg, koja je nastala izdvajanjem iz njemačke dinastije Hessen kad se princ Aleksandar od Hessena oženio groficom Julijom von Hauke. Naime, taj je brak smatran morganatskim jer supružnici nisu bili istog ranga (on je bio kraljevske krvi, a ona samo grofica) pa njihovi potomci nisu mogli pripadati dinastiji Hessen. Za tu je potrebu kreiran naslov „grofova od Battenberga“ (po gradu Battenbergu na području Hessena) koji su ponijeli njihovi potomci. Kasnije su grofovi od Battenberga uzdignuti na rang prinčeva od Battenberga. Tijekom Prvog svjetskog rata prezime Battenberg anglicizirano je u Mountbatten zbog antinjemačkog sentimenta.

Princeza Alice udala se za grčko-danskog princa Andrewa i rodila mu petero djece. Današnji suprug britanske kraljice bio je najmlađe dijete princeze Alice. Naime, imao je čak četiri starije sestre, koje su redom bile grčke princeze.

Alice od Battenberga umrla je na današnji dan u 85. godini života u Buckinghamskoj palači u Londonu. U trenutku smrti njen je sin već bio vojvoda od Edinburgha, a njena snaha britanska kraljica. Dapače, Alicein unuk princ Charles (princ od Walesa) imao je u trenutku bakine smrti već 21 godinu. Zanimljivo je da je princeza Alice pokopana na Maslinskom brdu u Jeruzalemu, u kripti crkve svete Marije Magdalene, nedaleko od znamenitog Getsemanskog vrta (mjesta gdje se Isust Krist molio u noći prije raspeća na Križu).


Komentari