Na današnji dan

Princ zu Hohenlohe-Schillingsfürst – kancelar Njemačkog Carstva i pruski premijer – 1819.

Princ Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst bio je kancelar Njemačkog Carstva u doba cara Vilima II. (Wilhelm II.) te premijer Prusije.

Dana 31. ožujka 1819. godine rođen je njemački princ Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst, kancelar Njemačkog Carstva od 1894. do 1900. godine. Princ Chlodwig bio je vrlo visokog aristokratskog podrijetla, iz kneževske obitelji Hohenlohe, koja je svoje sjedište imala sjeveroistočno od Stuttgarta. Osim titule kneza Hohenlohe-Schillingsfürsta, Chlodwig je imao i titule princa od Ratibora i Corveya.

Princ Chlodwig bio je od 1866. do 1870. godine bavarski premijer, a zatim je dulje vrijeme bio veleposlanik Njemačkog Carstva u Parizu. Godine 1880. postao je nakratko i njemačkim ministrom vanjskih poslova. Njemačkim kancelarom postao je 1894. godine. Tada je princ Chlodwig postao ujedno i pruskim premijerom, čime je nastao jedinstven slučaj u povijesti da je jedna osoba tijekom života vršila funkciju premijera Bavarske i funkciju premijera Pruske.

Ostavku na mjesto kancelara princ Chlodwig dao je 1900., a umro je već sljedeće godine. U trenutku smrti, koja ga je zadesila u lječilišnom mjestu Bad Ragaz u Švicarskoj, bio je princ Chlodwig u 83. godini.


Komentari