Na današnji dan

Princ od Montenuova – sin Napoleonove Marije Lujze (1819.)

Dana 8. kolovoza 1819. rođen je Wilhelm Albrecht od Montenuova, zanimljiv princ povezan s Habsburgovcima i napoleonskim naslijeđem. Rodila ga je Napoleonova supruga Marija Lujza, podrijetlom austrijska nadvojvotkinja. U trenutku kad ga je rodila Napoleon je još uvijek bio živ, no u izgnanstvu na otoku Svetoj Heleni. Marija Lujza i Napoleon bili su fizički razdvojeni još od 1814. godine, a ona je s vremenom došla u kontakt s grofom Adamom Albertom Neippergom, rođenim Bečaninom.

Upravo je grof Neipperg bio otac njenog spomenutog djeteta, Wilhelma Albrechta od Montenuova. Nakon što je 1821. Napoleon umro, Marija Lujza i grof Neipperg vjenčali su se, premda je takav brak bio smatran morganatskim (nejednakim, jer grof nije potjecao iz suverene vladarske dinastije).

Wilhelm Albrecht od Montenuova rođen je u Parmi, a izvorno mu je prezime bilo Neipperg. Tek je kasnije dobio titulu princa od Montenuova, što je navodno bio prijevod germanskog prezimena Neipperg (iskrivljeno od Neu Berg, tj. novo brdo) na talijanski jezik. Princ od Montenuova postao je časnikom u austrijskoj vojsci, a napredovao je zatim sve do čina generala konjice.

Oženio se u Beču ugarskom groficom Julianom Batthyány-Strattmann, a s njom je imao sina Alfreda. Taj je sin naslijedio titulu princa od Montenuova i dobio je izrazito visok položaj na dvoru austrijskog cara Franje Josipa. Od 1909. do 1917. vršio je Alfred funkciju vrhovnog dvorskog meštra (njem. Obersthofmeister) na habsburškom dvoru u Beču. Njegov otac Wilhelm Albrecht od Montenuova preminuo je 1895. u Beču, u 76. godini.


Komentari